Kardiológia

Gyermek kardiológia

A Gyermekkori szívbetegségek a veleszületett szívfejlődési rendellenességeket és a szerzett szívproblémákat foglalják magukba. A veleszületett szívhibák 100 gyermekből egyet érintenek, de ezek döntő többsége viszonylag enyhe, vagy magától javul, esetleg el is múlik. A legsúlyosabb szívhibák már újszülött korban vagy fiatal csecsemőkorban tüneteket okoznak, de előfordul ritkán az is, hogy műtétet igénylő szívbetegségre csak későbbi életkorban derül fény. A szívbetegségek legfontosabb tünetei az alábbiak lehetnek:

  • kékülés: a vér alacsony oxigén tartalma miatt. Viszonylag kevés szívbetegségre jellemző, de súlyos tünet.
  • keringési elégtelenség: csecsemőkorban szapora légzés, etetéskor fáradékonyság, súlyállás, hányás, sápadtság formájában jelentkezik. Nagyobb gyermekek bágyadtak, a terhelést nem bírják, szívverésük és légzésük szapora, sápadtak.
  • szívzörej: a szívfejlődési rendellenességek nagy része szívzörejjel jár, azonban nem minden szívzörej hátterében áll szívbetegség. Amennyiben kardiológiai vizsgálat a háttérben nem igazol szívhibát teendőt nem igényel.
  • pulzus eltérések: a gyermekorvosi vizsgálat során derülhet fény arra, hogy a pulzus gyenge, esetleg nem tapintható, vagy szabálytalan. A szabálytalan, vagy szapora szívverésről nagyobb gyermekek is be tudnak számolni. a ritmuszavarok tünete ájulás, eszméletvesztés is lehet.

A gyermekkori szívbetegségek másik csoportja, a szerzett szívbetegségek lényegesen ritkábbak, mint felnőttekben, tekintettel arra, hogy a koszorúér problémák, szívinfarktus gyermekkorban extrém ritka. Leginkább lázas légúti betegségekhez társuló szívizom/szívburok gyulladás, ritmuszavarok, magas vérnyomás betegség fordulhatnak elő.

Szívbetegségek gyanúja esetén gyermekkardiológiai vizsgálattal állítható fel a diagnózis, vagy zárható ki a probléma. A gyermekkardiológiai vizsgálat része a fizikális vizsgálat, vérnyomásmérés, EKG vizsgálat és szívultrahang (echokardiográfia) elvégzése. A panasz jellegétől függően ezen kívül szükség lehet 24 órás Holter EKG monitorizálásra, terheléses EKG elvégzésére, a vér oxigén tartalamának mérésére, illetve egészen ritkán egyéb vizsgálatokra is. A holter EKG egy olyan pici monitor, ami a mellkasra ragasztott EKG elektródák segítségével 24 órán keresztül rögzíti a szívritmust, miközben a gyermek a mindennapi tevékenységét végzi. 24 óra elteltével számítógépes program segítségével történik a kiértékelés. Terheléses EKG során kerékpáron, vagy futópadon történő terhelés közben folyamatosan rögzítjük az EKG-t. Erre azért lehet szükség, mert egyes szívbetegségeket, főleg a ritmuszavarokat terhelés provokálhatja.

Sportkardiológia

Sportkardiológiai és általános kardiológiai tevékenység a Sportegészségügyi Központban.

A Sportegészségügyi Központ által biztosított infrastruktúra és személyi állomány révén jelenleg az alábbi szívgyógyászati szolgáltatások köre elérhető létesítményünkben:

Sportkardiológiai szolgáltatások:

Élsportolóknál, a rendszeres versenyszerű sporttevékenységet folytató személyeknél, szenior korú amatőr sportolóknál végzett kardiológiai vizsgálat (orvosi és családi kórtörténet, szívbetegségre, szívritmuszavarra utaló panaszok, ill. terheléses panaszok rögzítése, betegvizsgálat, nyugalmi 12-elvezetéses EKG, szívultrahang, terheléses EKG), amely alapján a potenciálisan vagy ténylegesen szervi szívbetegségben szenvedő egyéneket kiszűrjük, szükség esetén a kiszűrt betegeket további vizsgálatokra (nyeletéses szívultrahang, szív CT és/vagy MR, koszorúérfestés, diagnosztikus és terápiás katéteres szívritmuszavar beavatkozások) küldjük, amely elsősorban a Debreceni Egyetem Klinikai Központ és egyéb regionális gyógyító központokkal történő együttműködés által biztosított.

A hirtelen szívhalál kockázatának felmérése, a magas kockázatú egyének kiszűrése, tanácsadás ezzel kapcsolatban a versenyszerű vagy intenzív sportolás biztonságosságáról

A régióban egyedülálló terheléses és légzésfunkcióval kombinált terheléses (spiroergometriás) laborban zajlik a sportolók terhelhetőségének, edzettségi szintjének objektív felmérése, amelynek segítségével edzéstanácsadók és a sportolók edzőinek segítségével a sportoló edzésprogjamja mérhető paraméterekkel ellenőrizhető, módosítható, a felkészülése monitorozható.

Általános kardiológiai vizsgálatok:

  • Menedzserszűrés: többféle választható szolgáltatási csomag segítségével az egyén szív-érrendszeri kockázatának felmérése, szívbetegségre utaló panaszok azonosítása, szükség esetén kivizsgálása, a szív-érrendszeri rizikótényezők megszüntetésére irányuló tanácsadás
  • Terhelhetőség felmérése, a stabil koszorúérbetegség szűrése terheléses EKG-val
  • Szervi szívbetegségek szűrése szívultrahang vizsgálattal
  • Szívritmuszavarok szűrése 24 órás EKG vizsgálattal
  • Magasvérnyomás betegség szűrése, ill. a kezelés vezetése, ellenőrzése 24 órás vérnyomásmérés segítségével

Szeretettel várjuk csapatunkkal, amennyiben szolgáltatásaink felkeltették az érdeklődését!

 

Árlista

Áraink forintban értendőek, tartalmazzák az általános forgalmi adót!

A szolgáltató az árváltozás jogát fenntartja!

Vizsgálat Ár
Kardiológiai vizsgálat (Szív UH, 12 elvezetéses EKG, szakorvosi konzultáció) 10.000 Ft
Gyermekkardiológiai vizsgálat (Szív UH, szakorvosi konzultáció) 10.000 Ft
Terheléses EKG 10.000 Ft
24 órás Holter EKG vizsgálat 20.000 Ft
24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM) 20.000 Ft
Magzati szívultrahang vizsgálat, szakorvosi konzultáció 15.000 Ft
Terhelésélettani vizsgálat (Spiroergometria) 20.000 Ft