Gyermekortopédia

A gyermekortopédiai vizsgálat menete attól függ, hogy konkrét panasszal, vagy tünetmentesen, szűrővizsgálatra érkezik a gyermek.
Az első szűrővizsgálatok ajánlott időpontja a hathetes és a négy hónapos kor.

A gyermekortopédiai vizsgálatok során a szakorvos megvizsgálja a teljes mozgatórendszert, különösen figyelve a csípők, végtagok fejlettségére, hogy kiszűrhesse az esetleges tartási, fejlődési rendellenességeket.

Később is ajánlott a szűrővizsgálat, amikor már a baba stabilan jár, ez általában a járáskezdést követően 3-4 hónap múlva, majd 3 éves korban, iskolakezdést megelőzően, 10, és 14 éves korban. Ennek során követjük a mozgásszervek fejlődését, az éréssel, növekedéssel összefüggésben. Nagyobb gyermekek esetében a vizsgálat mozgásszervi anamnézis felvételével kezdődik, születéstől kezdve áttekintve az eddigi kezeléseket, történéseket, esetleges baleseteket, műtéti beavatkozásokat, stb.

A fizikális vizsgálat kiterjed a talp, a járás, a testtartás, a mellkas, a gerinc és az ízületek alaki és funkcionális vizsgálatára, a reflexekre és természetesen az esetleges konkrét panasz komplex vizsgálatára, amelyet szükség esetén laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai vizsgálatok egészítenek ki.