Mit nevezünk gócnak? A góc, a test valamely részében található krónikus gyulladásos folyamat. Tulajdonképpen egy letokolt bakteriális forrásnak tekinthető, mely panaszt nem okoz, nem fáj, nem érzékeny, így gyakran rejtve marad. Ebből a gócból időnként baktérium, vagy annak valamely toxinja bekerül a véráramba, és különböző betegségeket tud okozni, vagy rontani. Ezeket összefoglalóan gócbetegségeknek hívjuk.

Milyen betegségek lehetnek gócbetegségek? Sokféle bőrgyógyászati betegség, enthesopathia (izom-ín átmenet idült gyulladása) hátterében állhat góc. Az ekzémák különböző formáiban, a krónikus csalánkiütések hátterében, a pikkelysömör bizonyos típusában, illetve hajhullás, foltos kopaszodás oka is lehet. Azonban nem csak bőrgyógyászati kórképek lehetnek gócbetegségek, a paletta ettől sokkal szélesebb. Okozhat ízületi panaszokat, vesegyulladást, szívizom, szívbelhártya gyulladást is, a teljesség igénye nélkül.

Hol lehet góc a szervezetben? Leggyakoribb a mandula, a fogászati góc, de nőgyógyászati, urológiai gócok is előfordulhatnak. A góckutatásnak ezért komplex, több szakmát érintő, multidiszciplináris kivizsgálásnak kell lennie. Számos laboratóriumi paraméter, mint pl. antistreptolysin titer (ASO), C reaktív protein, We (vörösvértest süllyedés) Reuma faktor kóros eltérései utalhatnak góc jelenlétére. Fent említett laboratóriumi vizsgálatok elérhetőek központunkban és a szakorvosi konzíliumokban is segítséget nyújtunk.